Saturday, August 30, 2014

Lempoyang

Bismillah~ :)

Lempoyang oh lempoyang. Sedap nama. Hehe. Cuti semester ni belajar makan herba-herba, ulam-ulaman, sayur-sayuran dari mak. Mak kata dulu-dulu hidup susah, benda-benda gini la yang jadi sumber makanan. Boleh je hidup sihat sampai sekarang. Alhamdulillah. Jadinya, dalam seminggu tu memang tak sah la kalau mak tak petik sumber alam kat luar rumah tu. Tak kiralah depan rumah ke belakang rumah ke tepi ke ada macam-macam herba, ulam dengan sayur.

Bila mak da suruh cuba benda baru, kena la cuba. Ye dak? Semalam mak suruh makan sambal lempoyang. Saya ingatkan kena guna daun untuk buat sambal lempoyang tu. Rupa-rupanya guna buah lempoyang tu je. Mati-mati saya ingat lempoyang tu daun je takde buah. Keh3. Mak cakap kalau arwah tok dulu rebus daun lempoyang buat ulam. Woaaa. Menarik. Pastu mak pun korek la buah lempoyang tu. Dapat banyak biji jugak. Lebih kurang macam halia tapi, bau tu la yang membezakan. Cuba la bau sendiri. Baunya menyelerakan walaupun rasanya pahit.

Bahan-bahan untuk sambal tu mak guna lempoyang dalam segenggam, ikan bilis, bawang merah, limau nipis sikit, garam secukup rasa pastu blend. Kalau nak kasar-kasar boleh tumbuk. Pada siapa-siapa yang sukakan pedas, nak letak cili api pun boleh. Takde masalah. Takde sukatan khusus untuk bahan-bahan macam dalam resipi tu sebab mak suka guna ikut sedap je. Pandai-pandailah rasa. Heheheheehe.

Ni la sambal lempoyang tu. Lada hitam dengan kacang panjang merah adalah untuk hiasan. Hihi.


Khasiatnya banyak. Boleh google. ;)

Selamat menikmati sumber alam! 

No comments:

Post a Comment